Kontaktoni me ne

+383 38 220 403

Kërko faqen

Sportet dimërore: Udhëzuesi juaj për produktet e reja sportive dimërore në Kosovë

 Muajt ​​e ftohtë dhe me borë të dimrit bashkojnë entuziastët që presin me padurim kthimin në shpatet me pjerrësi dhe zgjojnë shpirtin e tyre aventuresk. Për ata që nuk gjejnë lumturi duke lidhur çizmet dhe skitë dhe duke zënë terrenet kodrinore – ka shumë gjëra të tjera argëtuese për të bërë në dimër. Çiklizmi në borë, Airboards, Snake Gliss dhe Ski Touring janë vetëm disa prej tyre!

 Kosova ka qenë prej kohësh e njohur si destinacioni i përsosur i skijimit për ata që kërkojnë sporte dimërore të sigurta por edhe ekstreme dhe gjatë viteve të fundit, alpinistët dhe adhuruesit e alpeve kanë provuar shumë aktivitete të tjera për kënaqësinë e tyre. Nevoja dhe dëshira për të ndarë kureshtjen e tyre me entuziastë të tjerë solli shumë ide për zhvillim të produkteve, të cilat në kombinim me përmirësimin e kapaciteteve operative, kanë pasuruar ofertën turistike në vend.

 Por, cilat janë sportet dimërore më emocionuese për ata që preferojnë sporte pa ski?

 Në kushte të favorshme bore, çiklizmi në dëborë është një sport dimëror i lehtë dhe shumë i sigurt. Biçikletat që përdoren në këtë sport janë zakonisht më të vogla se makinat e borës, të ngushta, të lehta dhe më të lehta për t'u manovruar. Përveç të qenit një aventurë e shkëlqyer turistike, ajo gjithashtu bën të mundur ushtrimet në natyrë. Ky është një nga sportet që ofrohet nga 3klika LLC, kompani me seli në Kosovë. Kompania gjithashtu ofron sported e Air Boards dhe Snake Gliss, dhe që të trija ofrohen në rajonin e Brodit. Të gjitha këto sporte janë të shkëlqyera për ata që pëlqejnë sportet në natyrë, shpejtësinë dhe rrëshqitjen! Përderisa gjatë ngasjes me biçikletë në dëborë ju duhet të uleni, Airboard apo bordi i ajrit është një "slitë" që ju çon në zbritje pa shumë përpjekje dhe që mund të ndalet dhe të kontrollohet shpejtësia - duke bërë të mundur përdorimin e të njëjtave terrene si skiatorët me skija dhe skijatorët me bord. Në anën tjetër, “gjarpëri” që lëvizë në shpate e kodrina, ndjekur nga të qeshurat e personave që shijojnë këtë sport, është një Snake Gliss! Ky aktivitet është i përsosur për grupe ose familje dhe përfshin një numër më të madh sajësh që lidhen së bashku dhe rrëshqasin nga maja e një mali.

 Një tjetër sport i përhapur i borës është Ski Touring apo Turet me Ski. Gjatë këtij aktiviteti turisti ngjitet e zbret kodrës me ski. Për ata që duan të udhëtojnë nëpër dhe në qetësinë e zonave malore me ski, në Sharr, Brod dhe Prevallë, tri operatorë turistikë e ofrojnë këtë produkt në tregun e turizmit, E-19, Wander dhe Albanicum Outdoor. Në thelb, skijimi është një aktivitet jashtë pistës dhe zakonisht bëhet në shpate të pjerrëta. Procesi kërkon pak më shumë kohë dhe skitë turistike janë më të lehta se ato të skijimit, por aktiviteti kërkon pajisje dhe/ose pajisje të tjera më të avancuara.

 Zhvillimi i produkteve të lartpërmendura është mbështetur nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim përmes projektit të saj PPSE Swisscontact. Aktiviteti në zhvillimin e produkteve turistike synon të kontribuojë në rritjen e numrit të turistëve vendas dhe ndërkombëtarë si dhe zgjatjen e qëndrimit të tyre në destinacionet turistike, duke mbështetur vazhdimisht operatorët turistikë në prezantimin e produkteve të reja aventureske dhe duke i shtuar vlerë ofertës së turizmit në Kosovë.